Jak wybrać i przygotować pasze dla kur i kurcząt?

Jak wybrać i przygotować pasze dla kur i kurcząt?

Prowadzisz gospodarstwo rolne? Jesteś właścicielem kur lub kurcząt? Dowiedz się, jak je prawidłowo żywić. Jak wybrać paszę dla kurcząt i kur? Jakie składniki powinna właściwie zawierać? W jaki sposób samodzielnie zrobić paszę i z czego powinna się składać? Czym są zielonki i co jeszcze można podawać kurom dowiesz się z naszego artykułu. Zdobądź potrzebne informacje!

Jaka jest struktura i pobór paszy?

Pasza dla kur różni się strukturą w różnych etapach życia. W przypadku piskląt pobierają one paszę w formie drobnej kruszonki. Kilka dni później zamienia się ją na grubszą kruszonkę, a w trakcie chowu niosek czy do końca tuczu używa się granulek. Z kolei pobranie paszy zależy od warunków, które panują w kurniku. Duży wpływ ma temperatura. W okresie mrozów kury lub kurczęta pobierają więcej jedzenia, co jest źle wykorzystywane przez organizm. W okresie letnim natomiast ptaki mogą mniej pobierać pokarm, a więcej pobierać wody. Dlatego tak ważne jest dopasowanie wartości energetycznej i białkowej do potrzeb oraz wieku zwierząt.

Wybór paszy dla kur

W kurzej diecie powinny się przede wszystkim znaleźć zboża. Składa się z niskiej zawartości biała, a przy tym jest źródłem energii dzięki zawarciu węglowodanów w formie skrobi. Przed wyborem należy zwrócić uwagę na pracę w wytwórni pasz. W trakcie tworzenia specjalistycznych pasz powinno się korzystać z zaawansowanej technologii. Warto sprawdzić, czy dokonuje się higienizacji mieszanek paszowych. Wtedy może dojść do obróbki termicznej mieszanek paszowych kruszonych lub granulowanych.  W ten sposób zmniejsza się ryzyko zagrożenia bakteriami na przykład salmonellą. Pasze dla zwierząt można poza tym kupić na rolnej giełdzie.

Samodzielne zrobienie paszy

W celu przygotowania paszy dla kurcząt należy zadbać o odpowiedni poziom białka i witamin. Dlatego pasza powinna się składać z dodatków roślinnych na przykład paszy rzepakowej czy arachidowej. Sprawdzą się także przetwory mleczne, na które składa się białko serwatki, laktoza w proszku, proszek z maślanki czy świeże mleko. Zaleca się jednak gotowe mieszanki paszowe z białka i koncentratów. Nie można również zapomnieć o:

  • aminokwasach
  • minerałach
  • witaminach

Pasze powinny także zawierać fosfor, sód, żelazo, wapń, cynk czy miedź. Witaminy są szczególnie ważne w okresie zimowym.

Czym są zielonki?

Zielonki to susz z letnich zielonek, a więc z takich ziół jak:

  • pokrzywa
  • lucerna
  • koniczyna
  • mniszek lekarski
  • krwawnik

Alternatywą może być kiszonka. Tutaj sprawdzą się marchewki, ziemniaki czy liście kapusty lub buraków. Jako dodatek do ziół można stosować czosnek lub cebulę, które dodatkowo wzmacniają odporność kur. Zielonki są także bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Wpływają na barwę żółtka, zdrowie kurcząt czy nośność kur. Jako pokarm sprawdzą się także drożdże piwne, nasiona słonecznika czy gryki, a także mleko.

Ważne, aby susz nie był włóknisty. W przypadku kiszonek potrzebne jest dodanie kredy pastewnej. Dla jednej kury wymagane są 2 kilogramy kiszonki w dawce 15-20 gramów dziennie. Kilogram paszy otrzymuje się poprzez zakiszanie 1,2 kilogramów zielonki.  Sprawdzi się także kaszka kukurydziana, której ilość należy jednak kontrolować, aby ptaki nie tyły. Ważna jest również woda do picia i opcja pobierania piasku i żwirku. Od podawanej paszy zależy bowiem smak jajek.

Co jeszcze można podawać kurom?

 Do pokarmu, które proponują producenci pasz zaliczają się także rośliny okopowe czy ruty poekstrakcyjne. Te drugie otrzymuje się z nasion roślin oleistych. Zawierają spore ilości białka, a nie są włókniaste. Do najpopularniejszych pokarmów zalicza się śruta sojowa. Dobrze, aby była dobrej jakości. Z pełnych nasion cechuje się zawartością fosforu i siarki. Śruty poekstrakcyjne powinny zawierać około 20% paszy. Natomiast rośliny okopowe są mniej popularne. Zaliczają się do nich gotowane lub parowane ziemniaki czy starta marchew.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję