Jak weryfikuje się stan zdrowia zwierząt przeznaczonych do skupu?
Produkcja żywności wymaga dochowania najwyższych standardów jakościowych, zarówno jeżeli chodzi o walory smakowe oferowanych wyrobów, jak i ich atrakcyjny wygląd oraz poziom bezpieczeństwa sanitarnego. Wymaga to nie tylko stosowania odpowiedniej polityki jeżeli chodzi o pozyskiwanie sztuk przeznaczonych do uboju i starannego wyboru kupowanych sztuk, ale również zagwarantowanie właściwej kontroli weterynaryjnej zwierząt.
Jak wygląd proces pozyskiwania mięsa?
Wykorzystanie mięsa do przygotowania smacznych i lubianych przez konsumentów wędlin wymaga zadbania o to, by było ono pozyskiwane w sposób zapewniający jego najwyższą jakość. Jeszcze na etapie skupu trzody chlewnej i bydła przeznaczanego do uboju powinna odbywać się wstępna kwalifikacja weterynaryjna zakończona wystawieniem przez uprawnionego lekarza weterynarii świadectwa zdrowia dla konkretnej sztuki. Już po dostarczeniu do ubojni zwierzęta muszą być poddawane kolejnym badaniom mającym miejsce przy wyładunku, a przed przekazaniem ich do miejsca czasowego pobytu. Kolejna weryfikacja powinna odbywać się bezpośrednio przed wysłaniem do uboju. W ramach podejmowanych przez lekarza weterynarii czynności sprawdzana jest ogólna kondycja zwierzęcia – m.in. stan odżywienia, masa ciała czy brak urazów. Weryfikuje się również czy dana sztuka nie przejawia symptomów choroby zakaźnej, która może przenosić się na ludzi lub zwierzęta. Konieczne jest też skontrolowanie czy u zwierzęcia nie występują objawy wskazujące, iż mięso nie będzie odpowiadało wymogom norm higienicznych, przez co nie będzie można przeznaczyć go do konsumpcji. Weterynarz musi też upewnić się, że zwierzę nie przyjmowało substancji farmakologicznych lub innych środków, wpływających na jego przydatność do celu pozyskania mięsa.
Dlaczego stan zdrowia zwierząt rzeźnych jest tak ważny?
Dbałość o kondycję zwierząt rzeźnych nakazują obowiązujące przepisy w tym ustawa o ochronie zwierząt, a także przepisy o identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz regulacje dotyczące zwalczania i przeciwdziałania chorobom zakaźnym. Warto jednak pamiętać, że stan zdrowia zwierząt przekłada się również bezpośrednio na jakość pozyskiwanego mięsa. Nawet sztuki, które są zdrowe, lecz nie były utrzymywane w warunkach gwarantujących zachowanie dobrostanu nie dostarczą surowca, który będzie miał odpowiednie parametry użytkowe. Zakład przetwórstwa mięsnego Herold ze Zblewa specjalizuje się w pozyskiwaniu mięsa oraz produkcji wędlin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana